15.7.2010

Viisi... syytä tykätä brittisarjoista

My name is Poirot, Hercule Poirot
David Suchet on yhtä kuin Hercule Poirot. Nykyään on mahdotonta lukea Agatha Christien Poirot -romaaneja ettei pikku belgialaisetsivä saisi mielessäni Suchetin piirteitä. Poirot sarjan teossa ei olla säästelty ja kaikki puvustuksista kuvauspaikkoihin on ajateltu viimeisen päälle. Jaksot ovat tarinallisesti erinomaisia josta tosin voi kiittää Christietä, mutta ne on siirretty hienosti televisioon kunnioittamalla alkuperäistä tekstiä. Harmi vain, että alkuperäis-materiaali alkaa huolestuttavasti huveta ja jaksoja tuotetaan nykyään enää muutama kappale vuosittain. Olisi jännittävä ajatus, jos britit tuottaisivat myös viimeisen Poirot romaanin, Esirippu laskeutui televisioon.



What's up doc? 
 Doctor Who oli minulle ihan uusi tuttavuus kun sarja "uudelleen buutattiin" briteissä vuonna 2005. Sarja on kuitenkin todellinen instituutio ja alkujaan sarjaa tehtiin 26 vuotta vuosina 1963 – 1989. Tohtoreita oli siis ollut minulle ensimmäistä tohtoria Christopher Ecclestonia ennen jo kahdeksan muuta! Sarja kertoo viimeisestä aikaherrasta (timelord), joka matkaa ajassa ja universumissa sinistä poliisipuhelinkoppia (police box) muistuttavalla Tardis -aluksellaan joka on ISOMPI SISÄLTÄ, KUIN ULKOA! Doctor Who on kuulema oikeastaan lasten sarja, mutta en tiedä olisiko minulla ollut rahkeita katsoa sarjaa lapsi-ikäisenä. Nykyäänkin piilottelen jännempien kohtausten aikana tyynyn takana.

Olen tykännyt kaikista Tohtori reinkarnaatioista vaikka muistankin sen järkytyksen, kun Eccleston muuttui David Tennantiksi. Päätin inhota miestä sydämeni pohjasta, mutta ei kestänyt kuin puoli jaksoa ja olin taas myyty. Aivan samoin kävi myös uusimman tohtorin kohdalla ja Matt Smith on hauskin näkemäni tohtori tähän mennessä.



Aye, *something in scottish accent*

Ylämaan kettu, alkuperäisnimeltään Hamish Macbeth on ikävä kyllä jo menneen talven lumia. Sarja perustuu ERITTÄIN löyhästi M. C. Beatonin romaaneihin. Itse asiassa luin yhden näistä kirjoista enkä tunnistanut siitä lainkaan sarjan hahmoja. Siitäkin huolimatta sarja itsessään on todella hyvä ja muistuttaa hieman Villiä Pohjolaa tai Twin Peaksia erikoisine tapahtumineen.  Robert Carlylen näyttelemä Hamish MacBeth on pienen, erikoisen Lochdubh nimisen Skotlantilaiskylän poliisi joka pyrkii kaikin keinoin välttämään ylennystä jotta ei joutuisi jättämään leppoisaa työtään. Sarjan keskiössä on mm. Hamishin, paikallistoimittaja Isobelin ja aristokraatti Alexandran välinen kolmiodraama ja erikoiset kyläläiset, joista mielenkiintoisin on selvännäkijä kyvyn omaava TV John. 


Get Lewis!
En koskaan päässyt kiinni Komisario Morse -sarjaan, mutta sen päätyttyä Morsen kuolemaan aloin seurata Lewisista (Kevin Whately), Morsen entisestä työparista kertovaa nimikkosarjaa Komisario Lewis. 

Oikeastaan sarjan kiinnostavin hahmo on Levisin työpari, konstaapeli James Hathaway (Laurence Fox), joka ennen poliisiksi ryhtymistään opiskeli teologiaa ja harkitsi papin ammattia. Älykkö Jamesin historiasta ilmestyy mielenkiintoisia koukeroita sarjan edetessä.  






The freedom french
Lista on kovin draamapainotteinen, joten sille täytyy nostaa edes yksi komediasarja. Maanalainen armeija iskee jälleen sijoittuu toisen maailmansodan aikaiseen ranskalaiskylään, jossa päähenkilö Renén (Gorden Kaye) kahvila toimii vastarintaliikkeen kokoontumispaikkana mutta joka on myös saksalaisupseerien suosima illanviettopaikka. Kaiken lisäksi René piilottelee vaimonsa Edithin (Carmen Silvera) kanssa kahvilan yläpuolella sijaitsevassa asunnossa kahta kielitaidotonta brittisotilasta. Tilanne on siis melko palonarka. Sarjan muita koomisia hahmoja ovat Renén anoppi, ranskan kieltä murhaava britti agentti Crabtree joka esiintyy kylän poliisina ja koko joukko naikkosia jotka pitävät Renétä jostain syystä täysin vastustamattomana.

Elämään ovat jääneet lausahdukset kuten "Listen very carefully, I will say this only once", "Shut up you stupid woman" ja suosikkini "Gyyd möyning". Niille jotka eivät ole sarjaa nähneet, nämä tuskin sanovat teille yhtään mitään.

Kun listalle pääsee vain viisi mainintaa jää pakostakin monta muuta hyvää ehdokasta ulkopuolelle. Absolutely Fabulous, Foylen sota, Torchwood, Etelästä Pohjoiseen, Ylpeys ja Ennakkoluulo, Pokka Pitää, Puutarhaetsivät, Hetty ratkaisee, Pitkän Jussin majatalo, Laakson kuningas jne, jne. Britit todellakin osaavat tehdä laatusarjoja. Kunpa vain niiden kaudet olisivat pidempiä. Yleensä kauden pituus on korkeintaan 12 jaksoa, mutta toisaalta laatutaso pysyy korkeana kun ei tarvitse hutiloida. Laatudraamaa ja komediaa suoraan Britanniasta. God save the BBC!

Ei kommentteja:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews