7.3.2006

Arvostelussa: Brokeback Mountain (2005)

Viimein sain kerättyä tarpeeksi rohkeutta ja nessuja, että rohkenin käydä katsomassa paljon puhutun, kiitellyn ja ahtaissa mielissä kiistellyn Brokebackin viime viikolla.

Olin aikoinaan mennyt lukemaan elokuvan juonen www.themoviespoiler.com sivulta, joten muistin tarinan melko hyvin, (siksi siis nessut). Elokuva oli ihana. Täytyy myöntää, että olin odottanut Ledgerin ja Gyllenhaalin välisten .. ööhm.. hellydenosoitusten aiheuttavan lievää epämukavuutta, mutta (ehkä lieväksi yllätyksekseni) eipä tuntunut missään.

Tarinahan on varmasti venytetty jo joka medialähteessä, mutta kerrataanpa vielä lapset. Tarina alkaa, kun Ennis (Ledger) ja Jack (Gyllenhaal) pestautuvat Brokeback mountainille kaitsemaan lampaita. Ensin miehet kyräilevät toisiaan, mutta joutuessaan oleskelemaan kaksin vuorella he alkavat vähitellen ystävystyä. Selvä jännite alkaa myös väreilemään miesten välillä ja lopulta eräänä yönä, kun miehet joutuvat jakamaan teltan .. noh yksi asia johtaa toiseen. Seuraavana päivänä Ennis ilmoittaa edellisen yön olevan ainut kertainen juttu, mutta Jack ilmoittaa, ettei se mitä heidän välillään tapahtuu kuulu kenellekkään muulle. Ensin Ennis epäröi, mutta lopulta miehet viettävät lopun vuorilla olo aikansa tiiviisti yhdessä. Kun työt päättyvät, miehet eroavat. Vaikka ero on kummallekin vaikea, varsinkin Ennis alkaa tekemään selvää eroa Jackistä ilmoittamalla menevänsä naimisiin kotopuolen tytön kanssa.

Gyllenhaal ja Ledger

Miehet ajautuvat omille teilleen ja avioituvat, Jack rikkaan tytön, Anne Hathawayn ja Ennis Michelle Williamsin esittämän Alman kanssa. Kumpikaan miehistä ei ole todella onnellinen ja varsinkin Ennis kohtelee perhettään välillä hyvinkin viileästi. Ennis on luonteeltaan jäyhä mies, mutta hänen Jackia kohtaan osoittama intohimo on sitäkin voimakkaampaa.

Neljä vuotta kuluu, ennen kuin miehet tapaavat jälleen ja heidän välisensä intohimo on suorastaan epätoivoista. Jack on enemmän luonteeltaan riskinottaja ja ehdottaa, että miehet lähtisivät pois ja perustaisivat yhteisen farmin, jossain kaukana. Ennisille ajatuskin on mahdoton. Hän on varma ettei mistään löydy paikkaa, jossa he voisivat elää yhdessä. Ennis ei halua päästää irti Jackista, mutta ei silti kykene tekemään onnettomalle elämälleen mitään.

Jaa´a, huomaanpa sepustavani tässä itse asiassa todellista spoileria, joten, jos joku haluaa tietää koko elokuvan juonen käyköön lukemassa sen www.themoviespoiler.com -sivulta. Suosittelen kuitenkin elokuvan katsomista... jos katsotte, varatkaa nessuja.

Ennisin ja Jackin roolitus on todella onnistunut. Gyllenhaalin ja Ledgerin välinen kemia on uskomatonta ja uskottavampaa, kuin monissa elokuvissa joissa tarina on pyörinyt miehen ja naisen ympärillä. Tarina on sydäntä särkevä kuvaus kahden ihmisen välisestä rakkaudesta, joka on niin kaiken syövä, että ulkopuolinen elämä tuntuu lähes merkityksettömältä ja ihmiset Ennisin ja Jackin ympärillä saavat kärsiä siitä.

Sunnuntaina valvon silmät sikkaralla ja katson jatkaako Ang Leen kaunis elokuva voittokulkuaan palkittuna elokuvana. Kävi miten kävi on Brokeback Mountain ehdottomasti yksi kaunein näkemistäni elokuvista ja sai pitkästä aikaa tämän katsojan tunteet pintaan, istuessani salin pimeydessä.

★★
Vuosi:2005
Ohjaus:Ang Lee
Pääosissa:Jake Gyllenhaal, Heath Ledger, Michelle Williams, Anne Hathaway


Ei kommentteja:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews