17.12.2006

Outo valoilmiö

Kun viikkotolkulla pilvet ovat roikkuneet taivaalla estäen auringon paisteen, alkaa ihmisen mieli mustua. Kun aurinko sitten suvaitsee näyttäytyä edes hetkeksi pilvenraosta alan käymään ylikierroksilla. Ulkopuolisesta saattaa vaikuttaa siltä, että olisin nauttinut mäyräkoirallisen redbullia tai tyhjentänyt pannullisen espressoa, mutta elimistöni reagoi auringonpaisteeseen paremmin kuin mihinkään kofeiini trippiin.

Suomessa asuu kaksi kansaa. Kesäinen ja talvinen. Entinen Etelä Afrikasta suomeen muuttanut opettajani oli aikoinaan saapunut suomeen synkimpään vuodenaikaan ja luonut sen perusteella kuvan suomalaisesta luonteesta. Kesän tultua hän hämmästeli, että ovatko nämä edes samoja ihmisiä, jotka katuja tallaavat.

Kesäisin väki rynnistää pihalle mönkimään maata, käristämään nahkaansa tai istumaan bulevardeille. Kun syksy loskakeleineen saapuu, väki vetää olkapäät korviin ja pakenee sisätiloihin. Kun aurinko taas pitkästä aikaa näyttäytyy, tapahtuu jälleen äkkiryntäys ulkotiloihin.

Myös käytöstavat eri vuodenaikoihin eroavat toisistaan. Kun kesäaikaan tönäiset tahattomasti vastaantulijaa, pyytelevät molemmat osapuolet vuolaasti anteeksi. Kun sama tapahtuu pimeimpään vuodenaikaan vaihtavat osapuolet murhaavia mulkauksia ja jupisevat itsekseen kaiken-maaliman-idioteista (GrrrRAUH!).

Ei kommentteja:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews