10.3.2010

Arvostelussa: USA:n vaarallisin mies (2009)

Kiitos Yle:n, onnistuin näkemään yhden tämän vuotisista dokumentti-Oscar ehdokkaista, Daniel Ellsbergista kertovan USA:n vaarallisin mies -dokumentin. Ellsberg toimi Pentagonin tutkimusavustajana koskien Vietnamin sotaa ja toimi myös komppaniapäällikkönä Vietnamissa. Työskennellessään RAND -yhtiössä hän teki tutkimusta Yhdysvaltojen menestyksestä Vietnamissa. Tutkimuksen mukaan USA tulisi häviämään sodan ja aiheuttaisi suuret määrät siviiliuhreja. Tutkimustuloksista ei välitetty ja kansalaisille vakuutettiin, että USA oli voitokas Vietnamissa. Nyt uskonsa menettänyt Ellsberg alkoi lähestyä sodanvastaisia ryhmiä, jotka vakuuttivat hänet siitä, että hänen kannattaisi julkistaa tutkimuksen tulokset.

Kun Ellsberg oli saanut itsensä vakuutettua, että tämä oli asia, jonka vuoksi kannattaisi mennä vankilaan hän lähestyi muutamia sodan vastaisia senaattoreita, mutta kuten yksi haastatelluista senaattoreista totesi, senaatissa vallitsi pelon ilmapiiri, eikä kukaan uskaltanut laittaa uraansa vaakalaudalle. Seuraavaksi Ellsberg lähesty New York Timesin päätoimittajaa ja lehti alkoikin julkaista dokumentteja. Nixon vaati New York Timesille julkaisukieltoa, jolloin Ellsberg lähestyi muita lehtiä, jotka jatkoivat siitä, mihin Times oli jäänyt. Myös Timesin julkaisukielto mitätöitiin sananvapauden nimissä. Ellsberg piilotteli FBI:ltä mutta lupautui "Amerikan luetetuimman miehen", Walter Cronkiten haastateltavaksi.


Julkaisusta huolimatta Amerikan kansa ei näyttänyt käsittävän raportin tarkoitusta. He ymmärsivät sen, että Yhdysvaltojen johto oli valehdellut kansalle, mutta eivät käsittäneet raportin todellista sisätöä, eli sitä, että Vietnamin sota oli täysin järjetön ja kannattamaton sota. Ellsberg antautui FBI:lle ja häntä vastaan nostettiin syyte mm. salaliitosta ja mahdollinen tuomio olisi 115 vuotta. Nixon päätti, että Ellsbergin uskottavuus tulisi asettaa vaakalaudalle ja valtuutti ryhmän tonkimaan mm. Ellsbergin sairaustietoja. Myös Ellsbergin puheluita salakuunneltiin ilman oikeuden antamaa lupaa. Kaiken huipuksi paljastui, että jutun tuomarille oli luvattu FBI:n johtajan virkaa, jos hän vaikuttaisi jutun kulkuun. Näiden seikkojen vuoksi kaikki sytteet Ellsbergia vastaan hylättiin. Ellsberg tunnetaan nykyäänkin poliittisesta aktiivisuudestaan, mm. Irakin sodan vastustajana. Hyvä dokumentti, suosittelen lämpimästi. Melkein yhtä tiivistunnelmainen, kuin Presidentin Miehet.

★★1/2
Vuosi:2009
Ohjaus:Judith Ehrlich, Rick Goldsmith
Pääosissa:Peter Arnett, Ben Bagdikian, Ann Beeson


Ei kommentteja:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews