14.6.2011

Arvostelussa: Easy A (2010)

Emma Stonen tähdittämä älykäs teinikomedia Easy A skippasi jostakin ihmeellisestä syystä kokonaan teatterilevityksen, päätyen suoraan DVD -hyllylle. Elokuva on älykkäin näkemäni teinikomedia pitkään aikaan.

Kaikki alkaa valheesta, jonka Olivia kertoo ystävälleen voidakseen skipata tämän ehdottaman telttaretken. Olivian tekosyy? Neitsyyden menettäminen viikonlopun aikana. Ehkä itse olisin valinnut samassa tilanteessa jonkin vähemmän radikaalin valheen, kuten hammaslääkärikäynnin. Tieto Olivian viikonloppuohjelmasta leviää kulovalkean lailla koulun puskaradiossa ja pian Olivia, entinen tuntemattomuus on koulun tunnetuin henkilö. Tilanne aiheuttaa mustasukkaisuutta Olivian ystävässä, uutta kiinnostusta koulun miespuolisissa oppilaissa ja opiskelijoiden kirkkoryhmä haluaa pelastaa haureuteen langenneen opiskelijatoverinsa.


Kun Olivian opiskelijattoveri Brandon (Dan Byrd), jota kiusataan päivittäin tämän homoseksuaalisuuden vuoksi, pyytää Oliviaa teeksentelemään, että nämä kaksi olisivat harrastaneet seksiä, suostuu aluksi vastahakoinen Olivia lopulta Brandonin pyyntöön. Kaksinaismoralistit juhlivat macho-statuksen saanutta Brandonia ja katsovat Oliviaa kuin halpaa makkaraa, joten tyttö päättää ottaa kaiken irti huonosta maineestaan ryhtyen tekemään sillä bisnestä. Olivia rahastaa flaksittomia poikia siitä hyvästä, että nämä voivat kertoa kaikille "tehneensä sen" Olivian kanssa. Vaikka Olivia yrittää näyttää ulkopuolisille kovaa kuorta, alkaa muiden kritiikki kaivertaa. Totuuden saaminen esille ei kuitenkaan ole yhtä helppoa kuin alkuperäisen valheen.


Emma Stonen Olivia on hauska, älykäs, herkkä ja virkistävin hahmo, joka on nähty teineille suunnatuissa elokuvissa pitkiin aikoihin. Jossain vaiheessa Olivian marttyyriasenne alkoi tosin rassata, sillä tuskin kukaan suostuisi kantamaan jatkuvasti muiden syntejä ja murheita omilla harteillaan ilman kanonisointia. Stanley Tucci ja Patricia Clarkson ovat varmasti elokuvahistorian ihanimmat vanhemmat ja minusta onkin hyvää vauhtia tulossa Tucci -fani-clubin vakijäsen. Teinielokuvien vakkari söpö naapurin tyttö -rooleistaan tuttu Amanda Bynes on elokuvassa koulun kirkkoryhmän tiukkapipoinen moralisti. Erittäin virkistävää nähdä Bynesin laajentavan roolivalikoimaansa.


★★1/2
Vuosi:2010
Ohjaus:Will Gluck
Pääosissa:Emma Stone, Penn Badgley, Amanda Bynes, Dan Byrd, Thomas Haden Church, Patricia Clarkson, Stanley Tucci

11 kommenttia:

Tiinanen kirjoitti...

Tää elokuva ei vaikuttanut siis niin pätkääkään kiinnostavalta. Mutta ai Stanley Tucci ja Patricia Clarkson vanhempina? Hmm, tämänhän voisi jopa katsoa! :D

Joku kirjoitti...

Thanks. Katsotaan.

Eeva kirjoitti...

Tykkäsin tästä todella paljon! Todellakin virkistävän erilainen high school komedia. Ja oon niin samaa mieltä niistä parhaimmista vanhemmista ikinä. :D

Marja kirjoitti...

tiinanen ja Jokunen, katsastakaa ehdottomasti! näin älykästä dialogia on nautinto seurata.

Eeva, mä olen rakastunut Tucciin!

Helinä Laajalahti kirjoitti...

Juuri tuo älykäs dialogi oli se, joka minut elokuvaan koukutti. Tuollaista on vaan niin ihana kuunnella :) kivan erilainen high school-komedia!

Anonyymi kirjoitti...

Täydellinen vuokraleffa! Hauska, ei tarvitse ajatella liikaa. Kuitenkin yllättävän tuore tapaus, ja Stone hoitaa hommansa hyvin. Hiukan yliarvostettu hänen roolisuorituksensa tässä oli, standardit näillä nuorilla naisnäyttelijöillä onkin vähän turhan matalalla.

Marja kirjoitti...

Päivi, ootko koskaan katsonut Wet Wingi -tv sarjaa. Sarja jossa ja ajatuksia herättävää dialogia? Suoraan Aaron "The Social Network" Sorkinin kynästä?

5plitreel, tää elokuva oli todella mukava yllätys :). Mä olen itse tykästynyt Stoneen, mutta makuasioista ei sovi liiaksi kiistellä :).

Joku kirjoitti...

Ah. Vihdoin teinikomedia, joka yltää esikuvansa ja minuun aikanaan suuren vaikutuksen tehneen Can't Buy Me Love'n tasolle.

Ei oo helppoo:
http://www.youtube.com/watch?v=r9YyaknVx_o

Video sisältää tämän elokuvan ja blogimerkinnän nähneille myös kivan bonuksen, ekan kerran 1:05 ja siitä eteenpäin pari kertaa, ja lopussa vielä 2:16 kohdalla. :-)

Siitä puolestaan muistuu mieleen Junon extroissa ollut musiikkivideo ja Olivia Thirlbyn panos siihen. Mistä taas muistuu mieleen, että Junokin oli omassa lajissaan ihan yhtä hyvä teinielokuva, mutta jotenkin se on kuitenkin selkeästi eri tyylilajia, ei sitä, mitä teinikomedialla juuri ja täsmälleen tässä merkityksessä tarkoittaisi.

Sekava selitys, ovenkahvaa.

Marja kirjoitti...

Jokunen: Mulla taas teinielokuvista ylimpänä on edelleen Hughesin Brakfast Club, mutta tää tulee aika lähelle sitä :). Siis menikä jokin ohitse tuossa youtube -videossa. Humppaa? Eläkeläiset?

Joku kirjoitti...

Vilkaises tuonne otsikkoriville taas, "ei oo helppoo olla teini". Ja kai sentään huomasit punaiset A:t? 8-o

Marja kirjoitti...

Niinhän se taas oli että yritin etsiä jotain rivien välistä, kun vastaus oli ihan... minun silmieni tasolla :).

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews