5.4.2013

Roger Ebert (1942 - 2013)

Roger Ebert, amerikkalainen elokuvakriitikko, oli se henkilö jonka mielipiteitä elokuvista arvostin eniten. Aina en yhtynyt miehen kritiikkiin tai ylistykseen, mutta Ebertin kyky kirjoittaa  elokuvista maanläheisesti, terävästi ja ennen kaikkea viihdyttävästi, sai minut aina palaamaan Ebertin Chicago Sun Timesin -sivuille.

Viimeisen vuosikymmenen ajan Ebert kärsi kilpirauhassyövästä, jonka seurauksena mieheltä poistettiin mm. alaleuka ja tämän vuoksi hän joutui käyttämään äänisyntetisaattoria puhuakseen. Ebert jatkoi tästä huolimatta elokuvista nauttimista ja niiden arvostelua, eikä antanut radikaalisti muuttuneen ulkonäkönsäkään estää julkisia esiintymisiään. Menneenä tiistaina, 2.4. Ebert ilmoitti jättäytyvänsä jälleen taka-alalle työstään, saatuan tiedon syöpänsä uusiutumisesta. Ebert nukkui pois kaksi päivää myöhemmin, 4.4.2013.

Tässä vielä muistutus vuodelta 2008 siitä, että Ebert oli stara!

Neil Steinberg, Ebertin Chicago Sun Times -kollega kirjoitti kauniin ja hauskan muistokirjoituksen Ebertin sivuille.


4 kommenttia:

Tuoppi kirjoitti...

En minäkään Ebertin kanssa aina samaa mieltä ollut, mutta pidin silti hänen tavastaan arvostella elokuvia. Niin ja käymistään sanailuista ja väittelyistä edesmenneen kollegansa Gene Siskelin kanssa. Väkisinkin jääpi niitä hetkiä kaipaamaan...

S kirjoitti...

Tää tuli järkytyksenä. Vain viikko sitten luin Ebertin sivuilta miehen arvostelua The Hostista. Ebertin kirjotustyyli oli mukaansatempaava ja muutenkin kyseessä oli kaikin puolin hieno mies.

http://i.imgur.com/rKdlGZZ.jpg

Marja kirjoitti...

Tuoppi: Ebertin ja Siskelin tv-sarjaa en koskaan nähnyt muuta kuin satunnaisissa youtube -videoissa, mutta kyllä Ebertin kieli oli yhtä kärkäs niin livenä, kuin kirjallisenakin.

S: Joo, kuolema tuli aivan puun takaa, varsinkin kun Ebert oli vielä suunnittelemassa aivan uusia projekteja, joista hän infosi sivuillaan vielä 2.4. http://blogs.suntimes.com/ebert/2013/04/a_leave_of_presense.html.

Marja kirjoitti...

S: Ja toi Chicago Tribunen strippi tuo ihan palan kurkkuun :(.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews