25.2.2009

Arvostelussa: The Fall (2006)

*SPOILERS* *SPOILERS* *SPOILERS*
thefallThe Fall on erikoinen elokuva. Näin sen trailerin muutama vuosi takaperin netissä, joka herätti palavan kiinnostuksen nähdä elokuvan. Traileri kiusasi upeilla maalauksllisilla kuvilla, ihastutavalla "nais"pääosanesittäjällä (Catinca Untaru) ja kiusoitteli antamalla vilauksen tarinasta, josta ei oliken tiennyt mistä siinä on kyse. Sitten.... ei mitään. Elokuvasta ei kuulunut mitään, ei pihaustakaan. Tammikuussa huomasin sitten yllätyksekseni, että elokuva pyöri paikallisen multipleksin pienessä salissa, parhaaseen katseluaikaan... iltanäytöksenä.

Elokuva on todellista "silmäkarkkia". Huumaavat, upeat värit ja dramaattiset 'kuvat' tuovat veden kielelle ja musiikki (Beethovenin 7. sinfonia) on täydellisen mahtipontinen valinta elokuvan visuaaliselle kauneudelle. Ai niin, onhan elokuvassa tarinakin ja toinen sen sisällä.

Eletään 1920 -lukua ja kuusivuotias Alexandria (Catinca Untaru) on Los Angelesilaisessa sairaalassa murtuneen kätensä vuoksi. Samassa sairaalassa on myös alavartalostaan halvaantunut stuntmies Roy Walker (Lee Pace), joka onnistuu lumoamaan Alexandrian tarinallaan ilkeästä kuvernööri Odiuksesta ja häntä vastaan nousseista viidestä sankarista; intiaanista (tai intilaismiehestä, elokuvassa käydään koko ajan sanallista leikkiä englanninkielen Indian sanan kaksoismerkityksellä), ex-orja Otta Benga, räjähdysekspertti Luigi, Charles Darwin ja naamioitu rosvo. Roy saa tytön koukkuun tarinallaan ja lupaa jatkaa sitä vain, jos Aleksandria toimittaa hänelle morfiinia, jotta hän voisi päättää tuskaisen elämänsä. Tämän enempää en juonesta paljasta, sillä tuon verran saisi lukijakin selville jo trailerista. Sen vielä sanon, että kannattaa ehdottomasti katsoa tämä elokuva, jo pelkästää hurmaavien pääosan esittäjien vuoksi.

★★1/2
Vuosi:2006
Ohjaus:Tarsem Singh
Pääosissa:Lee Pace, Catinca Untaru

Hauskaa höly-pöly faktaa elokuvasta: - Lee Pace (Pushind daisies, Miss Pettigrew) pysytteli sängyssä ja liikkui vain pyörätuolilla kuvausten ajan ohjaaja Tarsem Singhin pyynnöstä, jolloin muu kuvausryhmä luuli Pacen olevan todellisuudessakin halvaantunut. Tämä pääasiallisesti Alexandriaa esittäneen Catinca Untarun vuoksi. Eräänä päivänä eräs kuvausryhmän jäsen käveli Pacen huoneeseen ja löysi tämä seisaaltaan ja melkein pyörtyi järkytyksestä.

- Elokuvan ohjaaja Singh rahoitti elokuvan pääasiallisesti omalla rahallaan ja kaikille kuvausryhmän jäsenille maksettiin saman verran palkkaa.

- Singhin mukaan elokuvassa ei ole käytetty erikoisteosteita. Kaikki visuaalisesti upeat kohtaukset on kuvattu todellisessa ympäristössä.

- Elokuvan juliste perustuu Salvador Dalin maalaukseen Face of Mae West Which May Be Used as an Apartment

- Elokuva kuvattiin aikajärjestyksessä, jolloin Catinca Untarun elokuvassa parantuva englanninkielen taito oli yhtenäinen todellisen elämän kanssa.

2 kommenttia:

tiinanen kirjoitti...

Heh, tälläsen vanhemman tekstin löysin täältä. Mielenkiintoinen toi informaatio tosta kansikuvasta. En oo koskaan tullut ajatelleeksi sitä sen syvällisemmin. Leffaa en ole nähnyt, enkä oikeastaan usko että se hirveesti kiinnostaakaan meikäläistä. Mutta Lee Toothpace on kyllä aika söpö. :)

Marja kirjoitti...

Lee on kyllä söpö kuin mikä! The Fall oli enemänkin taidekokemus, mutta kyllä näyttelijäsuorituksetkin oli todella upeat, varsinkin pikkutytön.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews