6.5.2009

Arvostelussa: Unelmien kenttä (1989) (Hyvän tuulen elokuvia osa 3)

John Is this heaven?
Ray No, it's Iowa.
John Iowa? I could have sworn this was heaven.


Kun olin noin 13 vuotias ja äitini oli matkoilla, isäni päätti päästä helpolla tylsistyneenen teinin hoidosta ja vei minut videovuokraamoon luvaten, että saisin vuokrata jokaiselle äitini poissaolopäivälle elokuvan. Koska olin ihastunut Costneriin koko teini-iän tuskalla nähtyäni miehen Robin Hood - Varkaiden ruhtinas -elokuvassa, kävin noina päivinä lävitse hänen elokuvatuotantoaan. Kun kohdalle osui Unelmien kenttä pää löi tyhjää. Takakannen selostus ei paljoa lupaillut. Mies joka kuulee ääniä, rakentaa baseball kentän maissipeltoonsa... oookei..?

Onneksi päädyin kuitenkin vuokraamaan filmin, sillä siitä on tullut yksi rakkaimmista elokuvistani. Sanoisin jopa, että sijoittuu top 5 listalleni.
field-of-deams

Ray Kinsella asuu Iowassa vaimonsa Annien ja tyttärensä Karinin kanssa viljellen maissia ja peläten että hänestä tulee isänsä kaltainen katkeroitunut mies, joka ei koskaan päässyt toteuttamaan unelmiaan. Eräänä päivänä kulkiessaan maissipeltonsa halki hän kuulee äänen kuiskaavan "Hän tulee, jos rakennat sen". Ääni jatkaa Ray kiussamista ja hän saa myös näyn pesäpallokentästä maissipellossaan ja 1910 -luvun pesäpallopelaajasta Shoeless Joe Jacksonista. Ray uskoo, että hänen tarkoituksensa on rakentaa baseball -kenttä, jotta Joe, jonka ura tuhoutui aikoinaan sopupeliskandaaliin, saisi vielä kerran palata tuonpuoleisesta pelaamaan rakastamaansa peliä. Rayn vaimo on alkuun epäileväinen, mutta kannustaa lopulta miestään toteuttamaan unelmansa.

Rayn uskoa koetellaan kun kentän valmistuttua ei tapahdukaan mitään. Viljelysmaalla seisova tyhjä pesäpallokenttä on syönyt perheen säästöt ja tilanne on kriittinen kunnes tytär tulee ilmoittamaan, että pimeällä pesäpallokentällä seisoo mies. Ray löytää Shoeless Joen kentältään eikä kyseenalaista miksi 30 -vuotta sitten kuollut pesäpallopelaaja on ilmestynyt kaikista mahdollisista paikoista Iowaan, hänen maissipeltoonsa. Joe pyytää Raylta lupaa tuoda mukanaan myös muita pelaajia, jotka kaipaavat rakastamaansa peliä. Rayn luvattua tämän Joe katoaa Rayn maissipeltoon. Ray olettaa, että hänen tehtävänsä on täytetty, mutta salaperäisellä äänellä on vielä tehtävää Raylle. Matka on vasta alkanut.

Tämä on  lempi Costner -elokuvani. Se on koskettava, hauska... ja sanoinko jo, että se on todella koskettava. Älkää antako baseball -teeman pettää. Kyseessä ei ole mikään urheiluelokuva ja pelillä on yllättävän vähän tekemistä elokuvan teeman kanssa. Elokuvassa on myös mielestäni kaikkien aikojen kaunein loppukohtaus. I dare you to disagree!

Traileri >>


field_2
★★1/2
Vuosi:1989
Ohjaus:Phil Alden Robinson
Pääosissa:Kevin Costner, James Earl Jones, Amy Madigan, Ray Liotta

Ei kommentteja:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews