23.1.2011

Arvostelussa: Kuninkaan puhe (2010) (Hyvän tuulen elokuvia osa 7)

Bertie (Colin Firth) kärsii vakavasta änkytyksestä. Se ei olisi maata järkyttävä asia, jollei hän sattuisi myös olemaan Englannin  kuningas Yrjö V:n (Michael Gambon) nuorempi poika, viralliselta titteliltään prinssi Albert, Yorkin herttua. Bertien veli, kruununprinssi Edward (Guy Pearce) on heikkoluontoinen, itsekäs ja täysin välinpitämätön vastuustaan tulevana kuninkaana, isänsä terveyden heiketessä. Tämän vuoksi vastuu yleisistä esiintymisistä on vieritetty vastahakoisen Bertien harteille. Elokuva alkaakin yhdestä tällaisesta tilanteesta, kuninkaan määrättyä Bertien pitämään puheen tuhatpäisen yleisön edessä. Esiintyminen oli yhtä tuskallista niin sen pitäjälle kuin yleisöllekin Bertien taistellessa sanoja suustaan.Bertien puoliso Elisabeth, ihastuttava Helena Bonham Carter, löytää miehensä avuksi Australialaisen puheterapeutin, Lionel Loguen (Geoffrey Rush) joka vaatii kutsua prinssiä Bertieksi kuninkaallisen korkeuden sijaan, kieltää tältä tupakoinnin ja utelee henkilökohtaisia asioita tämän elämästä. Alun raivokkaan vastustuksen jälkeen Bertie myöntää Loguen metodien toimivan ja terapian aikana miesten välille alkaa muodostua orastava ystävyys.


Panokset nousevat, kun kuningas kuolee ja Edward nousee kruununhallitsijaksi. Uusi kuningas viisveisaa velvollisuuksistaan ja viettää kaiken aikansa amerikkalaisen, kahdesti eronneen Wallis Simpsonin (Eve Best) kanssa. Kun Edward ilmoittaa naivansa Wallisin, puuttuu hallitus asiaan. Iso-Britannian hallitsija ja kirkonpää ei voi naida eronnutta naista, jolla kaiken lisäksi on huhujen mukaan yhteyksiä Natsi-Saksaan, kun Englanti on samaan aikaan ajautumassa sotaan Saksan kanssa. Edward luopuu kruunusta ja vastahakoinen Bertie, kruunatulla nimellään Yrjö VI nouseen valtaan. Kyse ei ole enää satunnaisista edustustehtävistä, vaan kuninkaan tulee olla vahva symboli kansalle, joka on ajatumassa toiseen maailmansotaan.
Colin Firthin Bertie on ulkopuolisille jäyhä, mutta perheelleen rakastava ja sympaattinen isä ja aviomies. Firthin roolisuoritus on todella koskettava ja tekninen suoritus änkytyksestä kärsivänä miehenä todella realistinen. Bonham Carterin Elisabeth on miehensä tukipilari, jonka usko tämän kykyihin tulevana hallitsijana on välillä ainoa asia, joka pitää Bertien koossa. On mukavaa nähdä Bonham Carter jälleen tällaisessa roolissa useiden hullu nainen -roolien jälkeen. Olin jo ehtinyt unohtaa kuinka loistava dramaattinen näyttelijä hän olikaan.


Geoffrey Rush puheterapeutti Loguena on mielestäni yksi miehen parhaista rooleista ja hän tuo elokuvaan juuri sopivasti huumoria tasapainottamaan paikoin synkeää tunnelmaa. Loguen empaattisuus ja keskusteluhetket Bertien kanssa myös paljastavat kuninkaan lapsuuden raadollisuuden ja perimmäiset syyt änkytykseen.

Kuninkaan puhe on ihastuttava ja koskettava elokuva joka tarjoaa myös runsaasti huumoria. Ohjaaja Tom Hooper ja käsikirjoittaja David Seidler ovat tehneet elokuvan, jossa pääsemme vilkaisemaan todellisen historian taustakuvioihin. Vaikka Kuninkaan puhe on elokuva Englannin hallitsijasta, se on ensisijaisesti kertomus miehestä, jonka epätäydellisyyden vuoksi katsoja pystyy myötäelämään kaikki Bertien onnistumiset ja epäonnistumiset.

Kun poistuimme elokuvateatterista utuinen hymy huulillamme, siskoni totesi että tuntui kuin sydän olisi paisunut monenkertaiseksi. Huomasin, että jotakin lämmintä tosiaan tuntui sydänalassa.

P.S. Huomasitteko, että Colin Firthin vastanäyttelijä, Jennifer Ehle BBC:n Ylpeys ja Ennakkoluulo -sarjasta näytteli Lionel Loguen vaimoa?

★★1/2
Vuosi:2010
Ohjaus:Tom Hooper
Pääosissa: Colin Firth, Geoffrey Rush, Helena Bonham Carter


17 kommenttia:

bubble kirjoitti...

Hih, monet on kyllä kehuneet nyt tätä filkkaa. Pitänee siis käydä katsomassa! Nyt yhtäkkiä on vaan taas näitä katsottavia tullut ihan hirveästi, siis sellaisia jotka pitäisi nähdä ihan teatterissa. Hassua :D Joskus tuntuu ettei mitään mielenkiintoista ole menossa.

Blogissani on sulle tunnustus!

Marja kirjoitti...

Ehdottomasti kipin kapin elokuvateatteriin bubble. Juuri sopiva elokuva, jos kärsii tammikuu-tylsyydestä :).

Ihanaa!!! Kiitoksia tunnustuksesta, se todella lämmitää sydäntä :)!

Pia kirjoitti...

Täytyy toistaa mitä bubble sanoo, kiinnostavia leffateatteritapauksia riittää :D Colinin leffoja ei ookkaan tullu katottua sitten Bridget Jonesin... :D

Bai tö vei, aloitko käyttään listalia? :D

cinefiliaa kirjoitti...

Ihh, en muuten huomannut Loguen vaimo-juttua ^_~! Kiitos jakamisesta!

Mutta hei.. huomasithan myös Loguen hylkäävän harrastelijateatterin rasistisen vetäjän? Pride and Prejudicen pöhkö pastori!

5plitreel kirjoitti...

Tämä pitää mennä heti katsomaan!!

Harri kirjoitti...

Oi vitsit, minun piti mennä katsomaan tämä nyt viikonloppuna mutta arvaa ehdinkö kaikkien kouluhommien keskellä. :D Noo, onneksi tämä tuli vasta teattereihin...

Kiva kuulla että sinä(kin) tykkäsit!

Marja kirjoitti...

Pia: Tämä vuosi, ainakin alku vaikuttaa kyllä erittäin lupaavalta :). Jeps, aloitin Listalin käytön, tarhoo vaan olla hieman epälooginen, joten vaatii hieman opiskelua 8)!

cinefiliaa: Jeps, tunnistin "mr. Collinsin". Oli yhtä pompöösi, kuin tv-sarjassa :D. Aattelin siinävaiheessa, että ovatkohan yrittäneet mahduttaa mukaan muitakin sarjan hahmoja, mutta en onnistunut bongaamaan. Ehlekin oli vanhennettu niin taitaen, että meni hetki, ennen kuin tajusin henkilöllisyyden.

5plitreel: Ehdottomasti, mitä nopeammin, sen parempi :D!

Marja kirjoitti...

Harri: Mä en pysty uskomaan että kukaan ei pitäisi tästä elokuvasta. Sitä paitsi, hyvää kannattaa odottaa :)!

Kinogangsteri kirjoitti...

Heh, utuinen hymy. Olipas hienosti ja hauskasti luonnehdittu :D

Marja kirjoitti...

Utuinen, pölmähtänyt, aurinkoinen. Kaikkia näitä tunteita tämä elokuva synnytti.

Joku kirjoitti...

Kuulin tästä elokuvasta ennakkokuvauksena, että "ensin se änkyttää, ja lopuksi se änkyttää vähän vähemmän". :-P Kuulosti mielenkiintoiselta, joten kävin katsomassa - vähän jälkijunassa. Hmm. Hymm. :-)

Marja kirjoitti...

Jokunen, tuo on kylla aika hyvin summattu kuvaus :). Mitä tuosta hyminästä voi vetää johtopäätöksenä?

Joku kirjoitti...

Hymynästä, kultaseni, hymynästä.

Marja kirjoitti...

Have to say... Whööööt?

Joku kirjoitti...

Niinpä. Piti sanoa marjanen, mutta sitten siitä tuli tuollainen kylmä, kiiltävä metalli tai kivenpala. Pyydän syvästi anteeksi. :-)

Marja kirjoitti...

Eikun whööt is hymynästä? *selaa sivistyssanakirjaa*

Joku kirjoitti...

Kun hymyilee (utuisesti) ja miettii (hmm), syntyy hymynää.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews