6.11.2009

Arvostelussa: Ilta Kaupungilla (1987)

Kun Ilta Kaupungilla tuli teatterilevitykseen olin noin seitsemän vuotias. Siskoni kävi katsomassa sen ja referoi juonen minulle, saaden sen kuulostamaan maailman parhaimmalta elokuvalta IKINÄ! Pari vuotta myöhemmin elokuva tuli videolle. Nii'in lapset, siihen aikaan elokuvien videolle (VIDEOLLE!) tulo kesti tuskallisen kauan. Siskoni kävi vuokraamassa elokuvan ja olin onneni kukkuloilla. Se todella OLI paras elokuva IKINÄ (siihen astiseen 9 -vuoden ikään mennessä).


Tässä en edes yritä välttää spoilereita, joten

** SPOILER ** ** SPOILER ** ** SPOILER ** ** SPOILER ** ** SPOILER ** ** SPOILER ** ** SPOILER ** ** SPOILER ** ** SPOILER **

Chris Parker (Elisabeth Shue) joutuu babysitter -keikalle, kun hänen poikaystävänsä peruu treffit viimehetkellä. Hoivattavat ovat 8 vuotias nenäkäs, Thor sarjakuvahahmoa fanittava Sara ja 15 vuotias Brad, joka on ihastunut toivottomasti Chrisiin. Kun lasten vanhemmat lähtevät kaupungille illanviettoon, tunkee paikalle vielä Bradin ystävä, kävelevä-hormooni Daryl.

Tilanne saa äkkikäänteen, kun Chrisin ystävä Brenda soittaa kaupungin bussiasemalta ja kertoo aikoneensa karata kotoa, mutta tulleensa katumapäälle. Hän pyytää, että Chris tulisi hakemaan hänet ja henkistä kiristystä käyttämällä lapset pääsevät mukaan Brendan hakureissulle.

Matkalla kaupunkiin autosta puhkeaa rengas eikä mukana ole vararengasta tai rahaa. Pelastajaksi osuu koukkukätinen (kirjaimellisesti) rekkakuski John Pruit, joka lupaa hinata auton korjaajalle ja maksaa renkaan. Alkuepäröinnin jälkeen Chris päättää ottaa avun vastaan. Matkalla korjaamolle John bongaa kotitalonsa edestä vieraan auton. Epäillen vaimonsa leikkivän "piilota salamia" vieraan miehen kanssa, John ryntää taloonsa asetta heilutellen. Kun talossa alkaa ammuskelu päättävät Chris ja lapset vaihtaa maisemaa ja hyppäävät vieressä olevaan autoon, jota juuri sopivasti ollaan ryöstämässä.

Nyt poppoo huomaa olevansa varastetun auton kyydissä ja päätyvät Joe nimisen pikkuvarkaan mukana rikollisliigan pyörittämään 'autokorjaamoon'. Rikollisjengi ei ole innoissaan siitä, että lapsijoukko on päätynyt heidän päämajaansa ja päättävät hoidella heidät kokoontumisensa päätteeksi.


Kuten arvata saattaa, ottavat sankarimme jalat alleen ja ryömivät katon rajassa olevien parrujen avulla pakoon. Muiden huomaamatta Daryl on napannut mukaansa rikollisten Playboy lehden, jonka sivuille on kirjattu raskauttavia todisteita rikollisia vastaan ja kun lasten ja lehden katoaminen huomataan, alkaa takaa-ajo.

Chris ja lapset pakenevat rikollisia läpi kaupungin jääden mm. kahden tappelevan jengin välienselvittelyn todistajiksi, yöclubille laulamaan babysitter bluesin ja niin edespäin törmäten mitä hurjimpiin tilanteisiin hengästyttävällä tahdilla. Miksei tällaisia elokuvia tehdä enää! Tai ainakaan näin hyvin ja elokuva on kärsinyt ajan hampaissa yllättävän vähän.

Vuokrasin aikoinaan elokuvaa videovuokraamoista tasaisin väliajoin, kunnes se katosi valikoimista. Olinkin onnesta soikea, kun bongasin elokuvan DVD:nä ulkomaisesta verkkokaupasta ja vielä suomiteksteillä! Yhä se vain on hyvä ja yksi lemppareistani.

★★
Vuosi:1987
Ohjaus:Chris Columbus
Pääosissa:Elisabeth Shue, Maia Brewton, Keith Coogan

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Itse muistelen nähneeni kyseisen leffan koulussa yläasteella. Muistikuvan mukaan mainio pätkä - ja tuo Elisabeth Sue on kyllä aikamoinen pakkaus.

Marja kirjoitti...

Miksi teinielokuvat eivät enää ole tällaisia tai kuten Goonies tai The Breakfast Club? Vai onko aika vain kullannut muistot ja minusta on tullut kärttyinen keski-ikäinen? Luultavasti jälkimmäinen vaihtoehto :).

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews