31.1.2006

Oscar kilpajuoksu on alkanut

... tai johan se alkoi Globe-voittojen myötä, jotka toimivat usein hyvänä osviittana myös tulevien Oscarien saajiksi.

Suora linkki Oscar.com sivulle, josta kaikki ehdokkaat löytyvät on tässä: http://www.oscar.com/nominees/list.html

Oscar

Tulevia voittajia on vaikea omakohtaisesti arvioida, kun vasta muuta listatuista elokuvista on saapunut Suomeen. Jos pelkästään palkintosaldoja vertaillaan on helpompi vetää ihan tilastollisia johtopäätöksiä.

Parhaan miespääosa Oscarin saajaksi voisin veikkailla Capote elokuva nimiosaa näyttelevää Philip Seymour Hoffmania. Mies on vienyt palkinnon osastaan eri kriitikkojen palkintogaaloissa, kuin myös Golden Globen parhaan draamaelokuvan pääosassa sekä Screen actors guildin palkinnon.

Toinen suosikki on tietysti Joaquin Phoenix roolillaan elokuvassa Walk The Line. Mies on vienyt kotiinsa Golden Globen parhaasta miespääosasta komedia- tai musikaali elokuvassa. Muita voittoja ei miehellä vielä ole plakkarissa, mutta henkilökuvaroolit ovat aina akatemian mieleen.

Heath Ledger Brokeback Mountainista, David Strathairn Good Night, and Good Luckista ja Terrence Howard Hustle & Flowsta ovat myös ehdolla, mutta jos katsoo palkinto listaa on se suhteellisen pieni. Mm. Brockeback mountainistahan on sanottu ettei se oikeastaan ole näyttelijöiden vaan ohjaajansa loisto näyte, vaikkei kukaan olekaan väittämässä etteikövät näyttelijätyöt olisi ensiluokkaisia.

Parhaasta naispääosapalkinnosta kisaavat mm. Felicity Huffman elokuvasta Transamerica. Nainen on ollut voitokas ja saanut roolistaan mm. Golden Globen, sekä muutamia kriitikkopalkintoja. Oscar konkari Dame Judi Dench on myös ehdolla elokuvasta Mrs. Henderson Presents. Asiaan en osaa sanoa mitään, kun elokuvaa en ole nähnyt ja palkintoja ei roolista ole vielä tippunut.

Keira Knightleyn
ehdokkuus oli iloinen yllätys elokuvasta Ylpeys ja Ennakkoluulo, mutta epäilen silti suuresti että palkintoa tästä roolista tippuisi vaikka Knightley puhalsikin rooliin todellista eloa. Charlize Theron näytteli riutuvaa ja epäglamouria roolia elokuvassa North County ja vaikka akatemia tykkääkin tämän kaltaisista rooleista, epäilen ettei neiti Theron kykene tekemään 'Erin Brockovicheja'. Sitten on vielä Reese Witherspoon elokuvasta Walk The Line. Hän on voittanut mm. Golden Globen, useita kriitikkojen palkintoja sekä Screen Actors Guild palkinnon. Uskoisin, että Witherspoon ja Huffman ovat tässä kisassa vahvimillaan.

Parhaan ohjaajan ehdokkaat eivät ole suurikaan yllätys. Ang Lee Brokeback Mountain elokuvallaan on ehkä tässä vaiheessa vahvimmillaan, mutta mukana on myös muita vahvoja ehdokkaita, kuten Spielbeg elokuvastaan Munich, Clooney Good Night, and Good Luckilla, Bennett Miller Capotella ja Paul Haggis elokuvasta Crash. Mitään ei voi mennä vannomaan.

Parhaan elokuvan ehdokkaat eivät myöskään aiheuta kulmien nostelua, joka on täsmälleen sama kuin ohjaajien listassa. Pistäisin rahani Brokeback Mountainille, mutta kuten edellä olen toistellut, on vaikea arvostella kun ei ole nähnyt edes murto-osaa elokuvista. Mitään ei ole vielä kiveen hakattu ja akatemia saattaa myös tehdä päätöksiä, joka ei vastaa ennakko-odotuksia kuten vuonna 1998 jolloin draama-komedia Rakastunut Shakespeare vei parhaan elokuvan pakinnon Spielbergin Pelastakaa Sotamies Ryanilta. Oijoi, en ikinä unohda Spielbergin naamaa, kun voittaja julistettiin. Auts!

Ei kommentteja:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews