4.1.2006

Arvostelussa: Ylpeys & Ennakkoluulo (2005)

Kävin tänään katsastamassa elokuvan "Ylpeys ja ennakkoluulo". Päivä oli siihen täydellinen kaikessa harmaudessaan. Ensimmäisessä teatterissa näytös oli loppuunmyyty, joten talsin siskoni kanssa kaupungin toiselle laidalle, eli siis NIIN paljon teki mieli nähdä Austenin romaaniin pohjautuva elokuva. Pikku katsomo oli lähes täysi ja laskin, että yleisön joukossa oli jopa kokonaista kolme miestä!


Itse pidin minisarjasta ja mietin, voisiko elokuvaversio olla mitenkään parempi. Moni tavoin se olikin. Pääosan esittäjät, eli Keira Knightley Elizabeth Bennetinä ja Matthew MacFadyen herra Darcyna ovat paljon lähempänä esittämiensä henkilöiden ikiä, kuin televisiosarjassa. Pidin myös enemmän Knightleyn poikatyttömäisyydestä ja rajummasta tavasta näyttää tunteitaan, kuin Jennifer Ehlen Mona Lisamaisesta pidättyväisyydestä, vaikka se ehkä soveltuukin paremmin ajan mukaisiin käyttäytymissääntöihin. McFadyen on monin tavoin uskottavampi roolissaan Darcyna, kuin Colin Firth, vaikka molemmat tekevät roolistaan oman omissa versioissaan. McFadyen luo Darcysta miehen, joka ei tarkoituksella ole epämiellyttävä ja joka ei osaa käsitellä eikä näyttää tunteitaan Elizabethille, johon on rakastunut "vastoin parempaa tietämystään".

Se mikä toi helpotusta televisiosarjassa, mutta aiheutti tuskaa elokuvassa, oli se seikka, että sarjaa katsoessa sai välillä pitää hegähdystaukoja kohtauksista, joissa esiintyi rouva Bennet. Elokuva version Brenda Blethyn luo aivan yhtä karmaisevan hahmon rouva Bennetistä, kuin Alison Steadman tv-sarjassa. Blethyn tuo hahmoon kuitenkin hieman pehmeyttä, Steadmanin hahmo oli ainoastaan raivostuttava.

Nyt kun tässä rupesin näitä kahta versiota vertailemaan, huomaan, että elokuva version hahmot ovat verevämpiä ja elävämpiä, kuin sarjan näyttelijät. Hahmot tuntuvat todellisilta ihmisiltä, joihin nykypäivän katsoja voi paremmin samaistua, kuin pidättyväisiin hahmoihin, jotka esiintyivät tv-sarjassa. Jane Austenin perikunta olikin motkottanut siitä, että elokuvassa on liikaa seksuaalista latausta??? Luulisin Austenin nauravan kaikkein makeimmin, jos kuulisi mokomat kommentit.

★★1/2
Vuosi:2005
Ohjaus:Joe Wright
Pääosissa:Keira Knightley, Matthew MacfadyenEi kommentteja:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews