4.11.2010

Suomalaista romantiikkaa

Vanhoilla 40- ja 50 -luvun suomalaisilla, romanttisilla elokuvilla on iso paikka sydämessäni. Tauno ja Ansa, Regina ja Leif, Åke ja Eeva-Kaarina... etc, etc. Järkyttävää ylinäyttelemistä ja suurta paatosta. Ihanaa!

Kulkurin Valssi

Tauno Palon ja Ansa Ikosen tähdittämässä romanttisessa draamassa paroni Arnold (Palo) pakenee Venäjältä Suomeen laittoman kaksintaistelun jälkeen, luultuaan tappaneensa vastustajansa. Hän tekeytyy köyhäksi kulkuriksi kulkien mustalaisten matkassa kunnes kohtaa Helenan (Ikonen), rikkaan perhen tyttären, johon Arnold iskee silmänsä. Mies pestautuu tytön perheeseen palvelijaksi ja Helena, joka tuntee Arnoldiin vetoa, pitää miestä kuitenkin oppimattomana moukkana. Helena on luvattu aviovaimoksi rikkaalle miehelle, joka olisi talousvaikeuksissa painiskelevan perheen pelastus. Arnold ilmestyy kuitenkin häätilaisuuteen ja ryöstää (myöntyväisen) Helenan mukaansa Kulkurinvalssin soidessa. Loppu on asiaankuuluvan onnellinen, kun selviää, että Arnoldin vastustaja aiemmassa kaksintaistelussa selvisi hengissä ja Arnold voi palata takaisin kotiinsa ja pelastaa talousahdinkoon joutuneen Helenan perheen.

Elokuvan on muuten käsikirjoittanut Mika Waltari


Katupeilin takana

Nuori Vappu Biörcke (Eeva-Kaarina Volanen) viettää kesää Jalle setänsä (Uuno Laakso) maatilalla jossa kohtaa nuoren maisteri Kalle Härkösen (Matti Ranin). Palattuaan kotiinsa Helsinkiin, ennen niin myöntyväinen Vappu alkaa kapinoimaan vanhoillista isäänsä vastaan, joka kieltää tytärtään seurustelemasta nuorten ylioppilasystäviensä kanssa, eikä salli sopimattomia miesvieraita, joksi myös maisteri Härkönen lasketaan. Vielä kun isä on tuomassa perheeseen uutta äitipuolta Vapun pinna katkeaa lopullisesti.Tyttö kuunsillalta

Pepi (Ansa Ikonen) näkee Itsenäisyyspäivän konsertissa nuoruuden rakkaansa Erikin (Joel Rinne) . Erik poistuu ärtyneenä kesken konsertin, kyllästyttyään vaimonsa  (Kerstin Nylander) kovaääniseen juoruiluun. Illalla Pepi soittaa Erikille ja tunnistautuu ainoastaan nimellä "tyttö kuunsillalta". Erik ja Pepi kohtasivat nuoruudessaan juhannusyönä ja rakastuivat. Erik kuitenkin palasi kaupunkiin ja myöhemmin Pepi sai kuulla Erikin menneen naimisiin. Myös Pepi meni avioon, mutta niin Erikin, kuin Pepinkin avioliitot ovat rakkaudettomia. Puhelinkeskusteluissa Pepi kuvaileekin Erikille millainen heidän kahden avioliitto olisi ollut. Pepi kiehtoo Erikiä ja tämä vaatii saada tavata naisen. Pepi kieltäytyy, mutta Erik on päättänyt löytää "vaimonsa".


Juurakon Hulda
Hella Wuolijoen näytelmään perustuva elokuva kertoo Hulda Juurakosta (Irma Seikkula), joka saapuu maalta Helsinkiin etsimään parempaa elämää, sitä kuitenkaan löytämättä. Istuessaan puiston penkillä joukko herroja huomaa Huldan ja he kuljettavat nuoren naisen tuomari Soratien (Tauno Palo) residenssiin jossa he toteavat kouluttautumattoman ja köyhän Huldan tulevaisuuden synkäksi ja palkkaavat Huldan kotiapulaiseksi Soratien asuntoon.

Hulda alkaa opiskella työn ohella johon häntä kannustaa tuomarin täti, joka asuu samassa asunnossa. Hän alkaa edetä yhteiskunnan portaita ylöspäin ja pyrkii lopulta eduskuntaan, seikka jota yhteiskunnan "kerma" ei katso hyvällä. Tarinan ohella kulkee myös Huldan ja tuomari Soratien välinen kasvava kemia.

Aikoinaan elokuvalla oli skandalimainen maine ja jotkut kielsivät kotiapulaisiaan menemästä katsomaan elokuvaa, jotta "alemman luokan väestö" ei saisi vaarallisia ideoita. Elokuvasta tehtiin 10 -vuotta myöhemmin myös Hollywood versio, The Farmer's Daughter, jonka pääosaa esitti Loretta Young.

4 kommenttia:

Tiinanen kirjoitti...

Jooooo, tääkin tykkää! Kulkurin valssi on kyllä niiiiin klassikko. Valkoiset ruusut, Kaivopuiston kaunis Regina, Me tulemme taas, Katariina ja Munkkiniemen kreivi jne jne. :D

Marja kirjoitti...

Valkoiset ruusut on niinraastavan surullinen, että en ole pystynyt kattomaan sitä kuin kaksi kertaa lävitse, mut kaikki muut sun listalla on ihania!

Miks tällaisia ei enää tehdä? (hieman vähemmällä ylinäyttelemisellä ja paatoksella tosin).

Joku kirjoitti...

Bongasitko tätä juttua suomalaisten elokuvien Kansallisfilmografiasta? (Ajattelin, että varmuuden vuoksi laitan tänne linkin.)

Marja kirjoitti...

Uuh, en ollut. Kiitos Jokunen :)! (tekee aina mieli pistää Jaska tuon eteen :))

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews