15.2.2011

Arvostelussa: Kaksin karkuteillä (2010)

Jos luulet, että Kaksin karkuteillä on elokuva avuttomasta neidosta, joka torniin lukittuna vain odottaa  prinssi-pelastajaansa, et voisi olla enemmän väärässä!

Elokuva alkaa, kun Gothel-noita (Donna Murphy/ Sari Ann Moilanen) kaappaa yksivuotiaan prinsessa Tähkäpään (Mandy Moore/ Maria Ylipää), jonka taikavoimia omaavien hiusten avulla nainen haluaa pitää itsensä ikuisesti nuorena. Gothel lukitsee tytön korkeaan torniin ja kasvattaa tämän omanaan. Passiivis-agressiivisella kasvatusmenetelmällään Gothel onnistuu pitämään Tähkäpään tornissaan, vakuutettuaan, että tyttö on liian hupsu ja avuton kyetäkseen pärjäämään omillaan tornin ulkopuolella.


Kahdeksantoista vuotta täytettyään pääsee Tähkäpään uteliaisuus kuitenkin voitolle ja kun torniin kiipeää piilopaikkaa etsivä rosvo Flyn Ryder (Zachary Levi/ Lauri Tähkä), tuntuu tämä olevan vastaus Tähkäpään ongelmaan. Otettuan miehen ensin panttivangikseen päätyy kaksikko sopimukseen. Flyn auttaa Tähkäpäätä tutkimaan maailmaa tornin ulkopuolella ja tyttö palauttaa Flyniltä takavarikoimansa ryöstösaaliin. Kaksikon täytyy myös vältellä kuninkaallisia vartijoita, Flynin entisiä "liikekumppaneita" ja  sotilas(vainukoira)-
hevosta, Maximusta, jotka kaikki haluavat napata Flynin. Myös äiti-Gothel on Tähkäpään kannoilla. Luvassa on hurja pakomatka!

Tietokoneanimaatio on kaunista katsottavaa, vaikka elokuva ehkä menettääkin osan lämmöstään verrattuna perinteisiin, käsinpiirrettyihin animaatioihin. Tähkäpää -sadun päivitetty tarina on täynnä terävää huumoria ja sen sankaritar rikkoo kaikki prinsessa stereotypiat. Prinssin sijaan tarinaan miespääosassa on narsistinen oman edun tavoittelija maantierosvo. Myöskään tarinan pahis, äiti-Gothel ei ole perinteinen noita-akka, vaan itsekeskeinen nainen, joka tahtoo vain säilyttää kauneutensa Tähkäpään vapauden kustannuksella.
Kuten Disney elokuvaan kuuluu, puhkeavat päähenkilöt laulamaan, kun tunteet paisuvat liian suuriksi, jotta niitä voitaisiin ilmaista puhumalla. Mikään elokuvan kappaleista ei kuitenkaan nouse parhaimpien Disney kappaleiden joukkoon ja ainostaan äiti-Gothelin laulama Mother knows best jäi soimaan päässäni elokuvan päätyttyä.

Kaksin karkuteillä on erittäin viihdyttävä ja sen vuoksi Disneyn ilmoitus lopettaa (ainakin toistaiseksi) "Prinsessa-elokuvien" tuottaminen surettaa. Yhtiön päätös juontaa siitä, että he eivät katso tällaisten elokuvien vetoavan nuoriin poikiin, unohtaen kokonaan, että puolet lapsiyleisöstä on tyttöjä. Varsinkin Kaksin karkuteillä tyylinen elokuva on erittäin kiitettävä teko, jossa sen sankaritar on varsin pro-aktiivinen. Enemmän tällaisia elokuvia kiitos. Aion sanoa sen taas... YOU GO GIRL *snap*!
★★
Vuosi:2010
Ohjaus:Nathan Greno, Byron Howard
(Ääni) Pääosissa:Mandy Moore, Zachary Levi, Donna Murphy


Ei kommentteja:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews