23.2.2011

Arvostelussa: Kova kuin kivi (2010)

Kova kuin kivi (True Grit) on elokuva kostosta. Erikoisen elokuvasta tekee se seikka, että oikeutta on hakemassa 14 -vuotias tyttö, Mattie Ross (Hailee Steinfeld). Tämä aikoo saattaa isänsä murhaajan, kurjan pikkuroisto Tom Chaneyn (Josh Brolin) oikeuden eteen ja palkkaa työhön Rooster Cogburnin (Jeff Bridges), juopon sheriffin, jonka menetelmät eivät aina kestä päivän valoa, ammu ensin, kuulustele myöhemmin. Chaneyn perässä on myös Texasilainen rangeri LaBoeuf (Matt Damon) ja nämä kolme lyöttäytyvät yhteen yhteisen päämäärän vuoksi. Alun erimielisyyksien jälkeen näiden kolmen välille alkaa kehittyä vastahakoinen arvostuksen ja ystävyyden side.


Elokuvan ehdoton tähti on Steinfeld joka oli kuvausten aikaan vain 13 -vuotias, mutta saa Mattien hahmon vaikuttamaan vuosikymmeniä ikäistään vanhemmalta. Jeff Bridges on samaan aikaan karkea, mutta sympaattinen juoppona sheriffinä, jonka omankädenoikeus ja sivistyneen maailman laki kohtaavat harvoin. Matt Damon tekee omasta mielestäni parhaimman näyttelijäsuorituksensa aikoihin rangerina, joka yrittää päteä karskean Roosterin ja varhaiskypsän Mattien edessä, ollen samaan aikaan nokkava ja sympaattinen.

Elokuvan edetessä Roosterista muodostuu Mattielle tasavertainen kumppani ja isähahmo ja LaBoeufin ja Mattien välillä väreilee sanaton, mutta selvästi havaittava tunnistaminen toisensa miehenä ja naisena, vaikka Mattien nuoruuden vuoksi mitään ei koskaan voisi tapahtua. Elokuvan hahmojen välinen kemia onkin elokuvan parasta antia, komean kuvauksen ja nokkelan dialogin ohella.


En tiedä mitä oikein odotin elokuvalta, onhan se sentään Coenin veljesten filmi. Kova kuin kivi on sentimentaalinen ja tavallaan perinteinen elokuva ilman kyynisyyttä ja olen kiitollinen ja iloinen, ettei elokuva täyttänyt ennakko-odotuksiani. Upea lisäys, nykyään harvinaiseen western genreen.

★★
Vuosi:2010
Ohjaus:Ethan Coen, Joel Coen
Pääosissa: Hailee Steinfeld, Jeff Bridges, Matt Damon


3 kommenttia:

Mikaela kirjoitti...

Damon oli kyllä huikea, erosi niin huimasti viime vuosien rooleistaan että oikein hymyilytti se permis. Hieno elokuva hienoilta tekijöiltä!

cinefiliaa kirjoitti...

Heeiii, huomasin myös tuon kihelmöinnin Mattien ja LaBeouffin välillä.. Se oli jotenkin kutkuttava ja samalla niin hämmentävä. Vähänkuin Bridges olisi ollut isi, Damon poikaystäväkokelas ja sen vuoksi ne ottivatkin yhteen koko ajan.
Pala totuutta ^_~

Marja kirjoitti...

Mikaela: Olen aina tykännyt Damonin näyttelijäsuorituksista, mutta harva niistä on sykäyttänyt niin, kuin tämä suoritus :).

cinefiliaa: Mietin ensin, että luenko vain ihan omiani hhmojen välisestä kemiasta, hyvä tietää, että muutkin ovat aistineen saman :).

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews