21.8.2010

Avatar The Last Airbender

Avatar - The Last Airbender -animaatiosarja, jolla ei siis ole mitään tekemistä James Cameronin Avatar elokuvan kanssa, oli minulle täysin tuntematon ilmiö josta kuulin vasta kun M. Night Shyamalan ilmoitti tekevänsä sarjaan pohjautuvan elokuvan. Kun tekele sitten tuli levitykseen saivat alkuperäisen sarjan fanit lähes raivokohtauksen sillä elokuva ei kuulema muistuttanut pätkääkään alkuperäismateriaalia. Fanit yrittivät käännyttää katsojia pois elokuvateattereista, pyytäen, että nämä katsoisivat elokuvan sijaan alkuperäisen sarjan

Olin menneellä viikolla muutaman päivän siraslomalla ja päätin, että voisin katsastaa mistä sarjassa oikein on kyse, siis vilkaista pari ensimmäistä jaksoa vain. Torkkutaukoja lukuunottamatta katsoin koko Avatar sarjan lähes putkeen kahden päivän aikana. Sarja jonka olin vain ajatellut olevan pikkulasten iltapäiväohjelma oli hauska, synkkä, pelottava ja koskettava.


Tarina sijoittuu fiktiiviseen maailmaan, joka on jaettu neljään elementtiin, Tulen, Veden, Maan ja Ilman valtakuntiin. Näiden valtakuntien kansalaisten joukossa on ihmisiä, jotka kykenevät hallitsemaan oman maansa elementtiä. Tässä maailmassa asuu myös Avatar, joka kykenee hallitsemaan kaikkia nejää elementtiä ja hänen vastuullaan on rauhan ylläpitäminen neljän kansan välillä. Avatar uudelleensyntyy aina vuorollaan jonkun neljän kansan jäseneksi.

Tarinan alkaessa kerrotaan, että neljä valtakuntaa oli elänyt pitkään rauhassa keskenään, kunnes Tulikansan hallitsija Sozin päätti että kaiken maailman tulisi olla osallinen Tulikansan menestyksestä ja keino siihen olisi valloittaa muut kansat. Avatar, ainoa henkilö joka olisi voinut estää sodan katosi ja Tulikansan johtama sota on nyt riehunut sata vuotta.


Katara ja Sokka, kaksi Vesikansa sisarusta ovat kalastamassa eteläisillä jäätiköilä, kun he törmäävät hohtavaan jäälohkareeseen. He näkevät, että sen sisällä on nuori poika ja he vapauttavat tämän jäisestä vankilastaan. Kun poika virkoaa, sisaruksille selviää että poika on sata vuotta aiemmin kadonnut, uudelleensyntynyt Aang niminen Avatar, jonka koulutus on vielä vajavainen, eikä hän hallitse vielä muita elementtejä kuin tuulta, joka oli hänen oman kansansa elementti. Katara ja Sokka päättävät lopulta lähteä Aangin avuksi etsimään mestareita jotka voivat opettaa hänelle kaikki elementit. He joutuvat myös pakenemaan prinssi Zukoa, Tulenvaltijan maasta karkoitettua poikaa. Tämän aikeena on päästä takaisin isänsä suosioon nappaamalla uudelleen löytyneen Avatarin, joka ainoana pystyy estämään Tulikansan lopullisen voiton satavuotisessa sodassa.


Avatar The Last Airbender onnistuu välttämään useiden japanilaisten animaatiosarjojen sama-jakso-miljoona-kertaa sudenkuopan, jossa joka jaksossa taistellaan uutta monsteria vastaan eikä juoni tunnu kulkevan minnekään tai tapahtumat ovat niin sekavia ettei katsoja pysy kärryillä, jollei hänellä ole taustatuntemusta mangasta ja animesta (minulla ei ole). Avatarin kaudet on nimetty kirjoiksi joita on kolme. Tämä on hyvä nimitys sillä muutamaa harvaa poikkeusta lukuunottamatta sarja etenee vinhaa vauhtia eteenpäin, kuin hyvä kirja jonka lukemista ei tahtoisi jättää kesken. Olen todella iloinen että annoin tällä kertaa periksi itseluomalleni "verkkopainostukselle" ja katsoin sarjan, ehkä ensin hieman ennakkoluuloisesti, mutta nopeasti uppoutuen mukaan tarinaan. Kumpa Nickelodeon tuottaisi pian myös pitkään huhutun jatko-osan sarjalle.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews