15.10.2010

Arvostelussa: 12 Angry Men (Valamiesten ratkaisu) (1957)

Tämä Sidney Lumetin, vuonna 1957 ohjaama draamaelokuva on ollut katson-ihan-just-kohta-heti -listallani siitä saakka, kun kuulin Matty Robinsonin ja Adam Kempenaarin keskustelevan siitä elokuva-aiheisessa Filmspotting podcastissaan. Kiitos Matty ja Adam, sillä 12 Angry Men on ehdottomasti yksi parhaista näkemistäni elokuvista.

Elokuvan keskiössä ovat 12 valamiestä joiden tulee antaa tuomio epäillyn, 18 -vuotiaan slummissa kasvaneen nuorukaisen syyllisyydestä isänsä murhaan. Rikoksen tapahtumat tulevat vähä vähältä esille valamiesten keskusteluiden kautta ja kun "faktat" on tuotu esille, on katsoja aivan varma pojan syyllisyydestä. Tätä mieltä ovat myös kaikki valamiehet, yhtä lukuunottamatta.

Henry Fondan näyttelemä valamies #8 hämmästyttää kaikki muut äänestämällä heti istunnon alussa pojan syyttömyyden puolesta. Muut miehet ovat laskeneet sen varaan, että tuomio saadaan aikaan nopeasti ja kaikki pääsevät lähtemään kotiin, pois tukahduttavasta kokoushuoneesta, jonka kesän kuumin päivä on muuttanut pätsiksi.

Kun muut valamiehet vaativat selitystä valamies #8:n äänestykseen, tämä toteaa ettei halua tuomita nuorta miestä kuolemaan ilman, että haluaa ainakin keskustella asiasta. Alkuun epävarma #8 alkaa kuitenkin tuoda päivänvaloon faktoja, jotka alkavat vähitellen horjuttaa myös muiden mielipidettä syyllisyydestä ja loppuvaiheessa myös katsoja on lähes varma, että syytetyn viattomuus murhaan on mahdollinen.

On uskomatonta, että elokuva, jonka tapahtumat keskittyvät lähes koko filmin ajan yhteen huoneeseen voi olla näin mukaansatempaava. 12 Angry Men onnistuu siinä, missä moni toimintaelokuvakin epäonnistuu surkeasti. Se piti minut koko puolisentoista tuntia paikoillaan, silmät naulittuna televisioon henkeäni pidätellen.

They don't make 'em like they used to.

★★
Vuosi:1957
Ohjaus:Sidney Lumet
Pääosissa:Henry Fonda, Lee J. Cobb, Martin Balsam


Ei kommentteja:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews