6.12.2010

Arvostelussa: Rare Exports (2010)

Suomen Lapista ja sen kansasta on kyllä annettu niin ruusuinen kuva jo kahden kotimaisen elokuvan voimin. Napapiirin Sankareissa pohjoisen miehiä kuvattiin itsetuhoisina ja apatiaan vaipuneina ressukoina ja Rare Exportissa vähäpuheisina ja kivikasvoisina MIEHINÄ. Naisia ei näköjään löydy juurikaan napapiirin pohjoispuolella.


Pietari (Onni Tommila) asuu isänsä Raunon (Jorma Tommila) kanssa Korvatunturin juurella, jonka huipulla salainen joukkio kaivaa jotakin vuoren uumenista. Pietari uskoo, että kaivauksen kohteena on Joulupukki, ei siis mikään Coca Cola ukki, vaan vanhan kansan sarvipäinen piru, joka kuritti ilkeitä lapsia verisillä selkäsaunoilla. Pojan epäilyt varmistuvat, kun paikalliset poro-omistajat löytävät laumansa raadeltuina maastosta ja väki uskoo tuntemattoman pedon tuleen Korvatunturilta. Kun kyläläisten elinehto on tuhottu, joulusta uhkaa tulla synkeä. Kun Raunon susiansasta löytyy odottamaton saalis, alkaa aikuisillekin selvitä, että jotakin outoa on tekeillä, mutta ainostaan Pietari tajuaa todellisen vaaran. Kukaan ei vain tahdo uskoa lapsen varoitusta.Rare Exportsia on ilo katsoa. Kuvaus on komeaa ja Lapin (kuvattu Norjassa) tunturit ovat postikorttimaisen uljaita. Elokuvan näyttelijätyöt ovat ilahduttavan hyviä. Onni Tommilan Pietari on positiivinen ylätys, sillä harvat lapsinäyttelijät ovat yhtä luontevia ja aitoja, kuin nuori Tommila. Jorma Tommila ja Tommi Korpela veivät sydämeni jäyhinä pohjoisen miehinä ja Rauno Juvosen Piiparinen oli elokuvan comic relief ja tunnelman keventäjä kohtauksissa, jolloin alkoi tuntua jo hieman liian ahdistavalta. Peeter Jakobin näyttelemä "Joulupukki" on ihastuttavan karmaiseva, yksi kauheimmista elokuvahahmoista ikinä... *hrrrr!* Myös Juri Seppän ja Miska Seppän elokuvaan säveltämä upea musiikki voisi olla mistä tahansa eeppisestä Hollywood tuotannosta. Herkkua korville!

Rare Export, joka on onnistunut saamaan ulkomaillakin runsaasti huomiota osakseen, tulee varmasti vahvistamaan jo ennestään suomalaisten mainetta kansana, joka eroaa täysin muista. Hyvä niin!

Vuosi:2010
Ohjaus:Jalmari Helander
Pääosissa:Jorma Tommila, Peeter Jakobi, Onni Tommila


5 kommenttia:

bubble kirjoitti...

Voi että, tahtoo nähdä!!

Anzi kirjoitti...

Tämä elokuva on tosiaan loistava. Ansaitsee kaikki saamansa kehut.

Marja kirjoitti...

bubble: Kannattaa!

Anzi: Mä olin hieman epäileväinen alkuun, että onko kaikki elokuvan saama suitsutus taas vain suomalaista liioittelua, Ei ollut. Ihanaa!

Paivi [Elokuvablogi.com] kirjoitti...

Aina suitsutukset eivät tule turhasta ;-) ihanaa että Suomessa osataan tehdä näin omaperäisiä elokuvia kaikkien Pohjantähtien ohella!

Marja kirjoitti...

Näin on Päivi! Ihan paikkansa on näillä suurilla suomalaisilla eepoksilla, mutta on kiva, että suomalainen elokuva on välillä muutakin, kuin Kaurismäkeä ja Koivusaloa.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews